Arkkitehtuurikuvauksen perusteet. Suorat linjat kuntoon.

15.2.2018


Yllättävän monien rakennusten julkisivukuvien tai interiöörivalokuvien kohdalla näkee vieläkin sitä, että pystysuorat seinälinjat tai vaakatason linjat ovat vinossa (ks. yläkuva).

Tällä ei ole niin suurta merkitystä, jos kyseessä on vaikkapa lomamatkalla kännykällä räpsäisty kuva jostakin rakennuksesta. Jos taas kyseessä on ammattivalokuvaajan ottama kuva ja kuvan on tarkoitus tuoda esille rakennuksen arkkitehtuuria tai interiööriä niin tällaisia asioita kuvassa ei saisi olla.

Suoraan kohteen edestä kuvatun (esimerkkikuva) yhden pakopisteen perspektiivikuvan pystysuorat linjat tulee olla pystysuoria ja vaakatason linjat vaakasuoria. Jos kyseessä on kahden pakopisteen perspektiivikuva, jossa rakennuksen kulma on kohti katsojaa niin silloin pystysuorat linjat on hyvä tarkistaa suoraan.

Rakennusten muodot ja linjat vääristyvät helposti, jos niitä kuvataan normaalilla objektiivilla ja maasta ihmisen tasolta. Arkkitehtuurivalokuvauksessa käytetään usein tähän tarkoitukseen soveltuvaa tilt/sift-perspektiivinkorjaus objektiivia, joka korjaa perspektiivin vääristymiä.

Ilman perspektiivinkorjausobjektiiviakin linjojen korjaus kyllä onnistuu, mutta se teettää vähän enemmän työtä kuvankäsittelyssä. Linjat suoristetaan kuvankäsittelyohjelmassa erilaisilla työkaluilla apulinjojen mukaan suoraan (ks. kuva alla).

Jos nyt sen lomakuvankin perspektiivit halutaan saada kuntoon niin erilaisilla kännyköiden kuvanmuokkausohjelmilla tämäkin onnistuu. Ja sitä paitsi kuva näyttää paljon paremmalta kun sen linjat on suorassa.

Kommentoi kirjoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *