Tilankäyttäjät arkkitehtuurivalokuvissa

16.2.2018


Arkkitehtuurin esittämisessä suuri rooli on ihmisillä, jotka käyttävät tilaa. Ihmiset tuovat monessa tapauksessa kuvaan eloa ja näyttävät miten tilaa käytetään.

Kuvassa teatteriin kävelevä pariskunta ja teatterin sisätiloissa lasien takana olevat ihmiset auttavat teatterirakennuksen mittojen hahmottamisessa.

Ohikiitävä auto auttaa hahmottamaan teatterin ympärillä olevaa tilaa ja siellä tapahtuvia asioita. Halusin saada rakennuksen tyyliin sopivan ajoneuvon mukaan kuvaan. Kahden tunnin kuvaamisen ja odottelun aikana sellainen sattuikin menemään ohi ja odotus selkeästi kannatti. Kuva on mielestäni edelleen yksi onnistuneimpia kuviani.

Kuvassa olevien tilankäyttäjien ja ajoneuvojen määrä kannattaa valita aina kuvattavan tilan ja kuvan käyttötarkoituksen mukaan. Tässä kuvassa tarkoituksena oli tuoda teatterin julkisivua esille ja liian suuri määrä ihmisiä ja ajoneuvoja olisi vain häirinnyt kuvan pääkohdetta. Jos taas kuvataan esimerkiksi kauppakeskusta sisältä niin tilankäyttäjiä voi ja tulisi olla kuvassa huomattavasti enemmän.

Se, että kuvataanko ihmiset ja ajoneuvot kuvaan pidemmällä valotusajalla epäselvänä liikkeessä vai lyhyemmällä valotusajalla tarkkana ”pysähtyneenä” on ihan makuasia. Itse käytän molempia tapoja ihan kohteesta ja kuvaustilanteesta riippuen.

Kommentoi kirjoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *